Sezon ogrodowych przyjęć można uznać za rozpoczęty, a najważniejszym z wiosennych wydarzeń jest oczywiście majówka. Jak zorganizować perfekcyjne garden party, nie poświęcając jednocześnie całego dnia na przygotowania? Idealny przepis tworzą trzy kluczowe składniki.
Zdarza się, że organizując przyjęcie większość czasu spędzamy w kuchni, zamiast cieszyć się perspektywą nadchodzącego wypoczynku. Niemniej zaledwie trzy szybkie i sprawdzone triki zamienią przygotowania do majówkowej uczty w czystą przyjemność.
Spis treści artykułu:
1. Barwny stół z obrusami
Sam dobór menu to nie wszystko. Ważne jest również tło, na którym serwowane będą dania. Obrusy w intensywnych, radosnych kolorach zadbają o pozytywny nastrój podczas majówkowego biesiadowania. Samo patrzenie na soczyste barwy sprawi, że goście z większą ochotą sięgać będą po apetyczne przystawki. Kwieciste motywy najlepiej komponują się z prostymi dodatkami, z kolei jednobarwne obrusy warto ożywić niedużym wiosennym bukietem.
2. Majowe pyszności
Choć podczas ogrodowych przyjęć najprostszym wyborem są naczynia jednorazowe, kilka smakołyków warto wyeksponować w bardziej efektowny sposób.
– Owoce będą najlepiej prezentować się w dużych misach ceramicznych. Modele o ażurowej budowie są wyjątkowo trafnym wyborem, gdyż sprawią, że owoce na dłużej zachowują świeżość.
W podobny sposób zaserwować możemy domowe wypieki – babeczki oraz ciasta. Jeśli zależy nam na bardziej sielskim i przytulnym klimacie, w roli pojemników możemy wykorzystać koronkowe koszyczki w pastelowych odcieniach – mówi Izabela Bożek z firmy Eurofirany.
3. Atmosfera i komfort w trakcie grillowania
W majowe wieczory, podczas popołudniowych posiłków w ogrodzie konieczne jest wykorzystanie dodatkowych źródeł światła. Idealne są oczywiście świece, które umieścić można zarówno w świecznikach, jak i bardzo efektownych lampionach, które rozjaśnią stół nawet przy nieco wietrznej pogodzie. O wygodę gości zadbają z kolei miękkie, puszyste poduszki oraz ciepłe i przytulne koce, doskonale chroniące przed wieczornym chłodem.