Nóż do kuchni - jaki wybrać?
5
(1)

Noże japońskie – dlaczego warto je mieć?

Noże japońskie zajmują zazwyczaj szczególne miejsce w kuchni wielbicieli potraw orientalnych. Japońskie ostrza służą jednak nie tylko do przygotowywania sushi czy innych potrawy typowych dla kuchni dalekiego wschodu! Za pomocą noży japońskich można przygotować smaczne potrawy na bazie świeżych warzyw, mięs i ryb. Noże japońskie świetnie nadają się również do krojenia serów i pieczywa.

Czym powinny charakteryzować się dobrej jakości noże japońskie i gdzie warto ich szukać? Noże japońskie są stworzone dla osób, które w kuchni cenią sobie jakość i profesjonalizm. Japońskie ostrza umożliwiają maksymalnie precyzyjną pracę i idealnie równe krojenie produktów bez szarpania brzegów.

Gdzie szukać najlepszych produktów? Dobrej jakości noże japońskie oferuje firma Tojiro, która łączy nowoczesność z tradycją, dzięki czemu noże kuchenne Tojiro spełniają wszystkie oczekiwania użytkowników. Wśród propozycji noży Tojiro warto zwrócić szczególną uwagę na nóż japoński Santoku oraz nóż Usuba, niezwykle popularne wśród szefów kuchni.

Nóż szefa kuchni Tojiro

Solidne tasaki kuchenne

Tasak to nóż o specyficznej budowie, który pozwala na pokrojenie nawet bardzo grubych kawałków mięsa, bez dużego wysiłku. Oprócz odpowiedniej budowy tasak musi charakteryzować się również dużą ostrością. Szukając dobrej jakości tasaka warto spojrzeć na niemieckie noże Zwilling.

Tasak Zwilling Pro ze stali nierdzewnej to wyjątkowo solidny produkt, którego atutem jest nie tylko odpowiednio wyprofilowany uchwyt, ale też szerokie ostrze pozwalające na przenoszenie pokrojonych produktów prosto na patelnie lub do garnka. Ciekawe propozycje tasaków oferuje również kolejna niemiecka marka – Wüsthof. Tasak Wüsthof Classic ze stali węglowej jest odporny na działanie wilgoci i uszkodzenia wynikające z naturalnego użytkowania.

Pro tasak Zwilling

Noże ząbkowane do chleba

Aromatyczny świeży chleb czy rumiane bułeczki to produkty, które wielu osobom kojarzą się z ciepłem domowego ogniska. Pieczywo wymaga jednak odpowiedniego noża do precyzyjnego pokrojenia. Noże do chleba charakteryzują się specyficznym ząbkowanym ostrzem, umożliwiającym krojenie pieczywa bez zbędnego kruszenia i szarpania. Gdzie szukać najlepszych propozycji? Wartościowe produkty oferuje swoim klientom wcześniej wspominana już marka Wüsthof (https://www.garneczki.pl/marka/wusthof). Nóż do chleba Wüsthof Classic nie szarpie skórki pieczywa ani nie zgniata miękkiego środka, dzięki czemu z jego pomocą można uzyskać idealnie równe i apetyczne kromki chleba.

Nóż do chleba wusthof

Noże do filetowania ryb

Ryby to bogate źródło składników odżywczych w tym dobrej jakości tłuszczy. Osoby zainteresowane zdrowym stylem życia nie powinny rezygnować z wprowadzenia ryb do codziennego menu. Ryby wymagają jednak specjalnego noża do filetowania. Nóż tego typu można znaleźć między innymi wśród propozycji od marki Tojiro.

Nóż do filetowania powinien mieć ostrze długie i bardzo wąskie, by umożliwić maksymalnie precyzyjną pracę nad filetowaniem, oprawianiem i krojeniem ryb. Ciekawym rozwiązaniem jest nóż Sashimi model Tojiro Aogami Slanted. To nóż o długim i cienkim ostrzu, jednostronnie zaostrzonym. Posłuży do przygotowania sashimi, czyli bardzo cienkich plasterków surowej ryby i owoców morza, ale również plastrów wołowiny, wykorzystywanych do włoskiego carpaccio.

Nóż Tojiro Aogami

Różne noże do krojenia sera

Sery wymagają noży maksymalnie ostrych, które będą mogły z łatwością przekroić zarówno twardy, jak i miękki ser bez zgniatania go. Niezastąpioną pomocą w przygotowaniu apetycznej deski serów na wieczór z winem będzie nóż do sera Wüsthof Slice o niezniszczalnym ostrzu, które swoją trwałość zawdzięcza odpowiednim proporcjom chromu, molibdenu i wanadu. Dwa uchwyty pozwalają na precyzyjne i łatwe krojenie sera. Ciekawą propozycją jest również nóż do sera Wüsthof Classic z charakterystycznymi dziurkami w ostrzu, zapobiegającymi przyleganiu sera do brzegów. Doskonale sprawdzi się do plastrowania zarówno serów miękkich, jak i twardych. 

Nożyki do warzyw i owoców – Wüsthof, Zwilling, a może Tojiro?

Warzywa i owoce powinny być podstawą większości posiłków w zdrowej diecie. Zarówno warzywa, jak i owoce potrzebują jednak włożonej obróbki. Warzywa przed spożyciem muszą zostać obrane ze skórki, większość owoców wymaga, nie tylko obrania, ale też wycięcia gniazd nasiennych. Noże do warzyw i owoców są zazwyczaj niewielkich rozmiarów, a ich ostrze jest małe, często też zakrzywione. Nóż Wüsthof Performer ze stali nierdzewnej jest ponadto wyjątkowo odporny na działanie wilgoci i kwasów z żywności. Poręczny i lekki nóż pomoże nie tylko w obraniu warzyw i owoców, ale też w ich wydrążeniu i pokrojeniu. Higieniczne połączenie ostrza z rękojeścią ułatwia utrzymanie noża w perfekcyjnej czystości.

Małych nożyków do warzyw i owoców nie zabrakło także w ofercie innego niemieckiego producenta, marki Zwilling – są to poręczne nożyki z serii Twin Grip, Twin Chef i Life. Niektóre o bardziej zakrzywionym, a inne o prostszym ostrzu. Dostępne pojedynczo lub od razu w komplecie z obieraczką. Do krojenia i obierania warzyw oraz owoców posłużą także japońskie noże Tojiro, z serii Shippu, Zen, Flash czy DP3. Akurat w tej kategorii jest w czym wybierać!

Artykuł okazał się przydatny?

Kliknij na gwiazdkę i oceń

Ocena 5 / 5. Ilość ocen: 1

Brak ocen!

1 KOMENTARZ

  1. Nóż za 200zł to wcale nie jest wygórowana cena.
    Osobiście nie pasuje mi firma Gerlach, nie ze względu nawet na jakość, ale za to w jaki sposób żerują na ludziach i jak nimi manipulują.
    Sama mam w domu noże kuchenne różnych firm albo tzw. firm NONAME. Jednakże bardzo polecam wyroby Zwilling, niemieckiej firmy umiejscowionej w Solingen.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here