Pakowarka próżniowa
5
(1)

Wydłużenie okresu przydatności do spożycia

Obiekty gastronomiczne zaopatrujące się w produkty spożywcze stoją przed koniecznością ich odpowiedniego przechowywania. Jest to absolutnie kluczowa kwestia, która wpływa na możliwość pełnego wykorzystania okresu przydatności do spożycia. Myśląc jednak o optymalizacji kosztów, warto pójść o krok dalej i ową przydatność wydłużyć. Aby było to możliwe, pojawia się konieczność zainwestowania w pakowarki próżniowe do żywności. W jaki sposób mogą one pomóc nam w tym procesie?

  • Wykorzystując metodę próżniową, produkty są zapakowane w sposób bardzo szczelny, dzięki czemu w trakcie ich przechowywania nie dochodzi do utleniania. To z kolei zapobiega namnażaniu się bakterii tlenowych na powierzchni i przedwczesnemu gniciu. Poszczególne składniki można przechowywać w lodówce lub zamrażarce. Jest to zatem świetne rozwiązanie m.in. w przypadku mięsa i ryb oraz produktów sezonowych, które chcemy używać również w późniejszym okresie, np. sezonie zimowym.

Ograniczenie marnowania żywności

Marnotrawienie jedzenia jest sporym problemem nie tylko z finansowego punktu widzenia, ale również ze względów etycznych i środowiskowych. Niestety obiekty gastronomiczne wiodą prym pod tym względem, co najczęściej wynika z braku lub niedostatecznego planowania. Pakowarki próżniowe do żywności pozwalają w dużej mierze poradzić sobie z tym zjawiskiem. W tym przypadku zyskujemy podwójnie.

Z jednej strony można bowiem zakupić większe opakowania składników, co przekłada się na ich lepszą cenę i spore oszczędności, z drugiej zaś znacznie redukujemy ilość odpadów. Lokale, które zakupią zbyt dużo produktów i nie są w stanie przetworzyć ich w okresie przydatności do spożycia odnotowują spore straty.

Ryby spakowane próżniowo

Lepsze wykorzystanie przestrzeni w lodówkach i zamrażarkach

Warto wspomnieć także o tym, że produkty zapakowane próżniowo wyróżniają się znacznie mniejszą objętością. Dzięki temu jesteśmy w stanie zmieścić większą ilość jedzenia w lodówce lub zamrażarce i lepiej wykorzystać dostępną przestrzeń. To ważna informacja również dla obiektów, które często transportują towar pomiędzy różnymi punktami i chcą przewieźć jak najwięcej podczas jednego kursu. Sporą zaletą jest także to, że szczelne zapakowanie ogranicza ryzyko zanieczyszczenia części artykułów spożywczych, tymi które są ułożone wyżej.

Bardzo ważną informacją dla wszystkich osób, które do tej pory nie testowały  tej metody przechowywania żywności jest to, iż pakowanie próżniowe praktycznie w żadnym stopniu nie wpływa na smak, zapach, konsystencję oraz strukturę składników. Można zatem liczyć na zachowanie wartości odżywczych oraz odpowiedniego poziomu wilgotności. Co więcej, woreczki próżniowe mogą być wykorzystywane do marynowania niektórych produktów, co w ogromnym stopniu poprawi ich smak. Po szczelnym zapakowaniu, przyprawy zostaną wchłonięte, a aromaty nie będą ulatywać. Trwałość produktów poddanych opisywanej metodzie przechowywania różni się w zależności od ich rodzaju.

Artykuł okazał się przydatny?

Kliknij na gwiazdkę i oceń

Ocena 5 / 5. Ilość ocen: 1

Brak ocen!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here