Patelnia żeliwna: zastosowanie
To, co wyróżnia patelnie żeliwne spośród naczyń z innych materiałów to trwałość i funkcjonalność. Doskonale sprawdzają się zarówno przy gotowaniu, jak i smażeniu oraz duszeniu.
Materiał żeliwny jest niezwykle twardy, co zapewnia równość naczynia. Dzięki temu patelnia żeliwna jest odporna na odkształcenia, a idealnie gładki spód powoduje, że dobrze sprawdza się zarówno na tradycyjnych kuchenkach gazowych, jak i na płytach elektrycznych oraz indukcyjnych.
Dodatkowo można stosować ją również w piekarniku, zamiast brytfanki.
Patelnia żeliwna — funkcjonalność i wytrzymałość w jednym
Patelnia żeliwna, wykonana z naturalnych, neutralnych dla zdrowia człowieka materiałów, ceniona jest za brak wpływu na smak i zapach przygotowywanych w niej potraw. Jest pozbawiona toksycznych substancji, które mogłyby przedostawać się do jedzenia pod wpływem wysokiej temperatury.
Dodatkowo żeliwo to materiał bardzo trwały i odporny na uszkodzenia, wyszczerbienia czy rysowanie. Nie powstają na nim również nieetyczne przebarwienia.
Odpowiedni sposób używania i konserwacji patelni żeliwnej zagwarantuje możliwość używania jej przez wiele lat, a nawet przez całe życie. Należy pamiętać przede wszystkim, że naczynia z żeliwa są wrażliwe na nagłe zmiany temperatur, przez to nie należy chłodzić ich zimną wodą, a pozostawić do samodzielnego wystygnięcia. W przeciwnym razie narażone są pęknięcia. Letnią patelnie umyć można pod bieżącą wodą, a do jej pielęgnacji wystarczy zwykła gąbką oraz płyn do mycia naczyń. Patelnia żeliwna, wykonana ze stopu żelazowo-węglowego z wysoką zawartością węgla, jest odporna na rdzę, po umyciu warto jednak wycierać ją do sucha.
Dzięki swojej trwałość naczynia z żeliwa to ekonomiczny i ekologiczny wybór do każdej kuchni – przez wiele lat nie ma potrzeby wymieniać je na nowy model.
Patelnia żeliwna — uniwersalne naczynie do kuchni
Patelnia żeliwna to naczynie o uniwersalnym zastosowaniu. Gotowanie i smażenie w niej jest niezwykle łatwe, dzięki równomiernego nagrzewaniu się tworzywa. Cały proces zazwyczaj jest dłuższy niż w przypadku patelni wykonanych z innych metali, jednak dzięki jednakowemu rozprowadzeniu się ciepła po całej powierzchni, wszystkie potrawy są równo upieczone. Żeliwo zatrzymuje również dłużej ciepło, przez co jedzenie zachowuje optymalną temperaturę przez dłuższy czas, a przy tym nie wysycha podczas smażenia. Dzięki temu to dobry wybór do dań i składników, które wymagają dłuższego gotowania w niższej temperaturze.
Klasyczna patelnia żeliwna nadaje się do potraw różnego typu, jednak możliwe jest kupienie także modeli o specjalnym zastosowaniu, typu wok, do smażenia jajek lub do grillowania. Niezależnie od rodzaju żeliwnej patelni uwagę przyciąga jej ciężar — oryginalne i wysokiej jakości patelnie są ciężkie, przeciętnie ważą około 2-3 kg. Wybierając naczynie do swojego domu, warto kierować się zatem nie tylko designem naczynia, ale również jego wagą. Dobrze dobrana patelnia żeliwna to inwestycja na lata.