Niezbędne akcesoria kuchenne
Wybór akcesoriów kuchennych powinien być uzależniony przede wszystkim od Twoich indywidualnych potrzeb. Przed zakupem warto zastanowić się zatem, jakie czynności wykonujesz w kuchni najczęściej.
Noże kuchenne
Noże to absolutnie najbardziej podstawowy element każdej kuchni. Powinny być odpowiednio dobrane i wyważone. Wysoka jakość ich wykonania sprawi, że będą w stanie posłużyć długie lata, dlatego warto zwrócić uwagę, jakich materiałów użyto do ich produkcji.
W każdej kuchni powinny się znaleźć przynajmniej dwa rodzaje noży – pierwszy to tzw. nóż „szefa kuchni”, a drugi to noże do filetowanie, obierania itp. Jeżeli jednak w kuchni czujesz się jak przysłowiowa ryba w wodzie, lepiej wybrać cały zestaw komplet, w którym zawierają się między innymi: nóż do krojenia chleba, siekania warzyw czy ich obierania i krojenia. Jednym z najchętniej polecanych, ze względu na wysoką jakość wykonania, jest zestaw noży Fiskars.
Garnki i patelnie
Kolejnymi niezbędnymi w każdej kuchni akcesoriami są garnki i patelnie. Powinny być wykonane z bezpiecznego dla zdrowia solidnego materiału. Do jednego z najbardziej popularnych należy stal nierdzewna, która jest wyjątkowo odporna na działanie wysokich temperatur. W każdej kuchni powinny się znaleźć przynajmniej trzy wielkości garnków – od najmniejszego, który może służyć do ugotowania jajek, poprzez taki do ryżu czy makaronu, po największy na rodzinny rosół. Warto zwrócić uwagę również na jakość wykonania rączek, a także możliwość mycia w zmywarce.
Akcesoria do kawy i herbaty
Akcesoria kuchenne to również sprzęt do przygotowywania napojów zarówno zimnych, jak i ciepłych. W kuchni przyda się zatem czajnik elektryczny bądź taki na gaz. Jeżeli jesteś miłośnikiem kawy możesz wyposażyć swoje pomieszczenie w ekspres bądź kawiarkę, a także młynek do mielenia ziaren. Do każdego napoju przyda się również komplet kubków bądź filiżanek oraz zaparzacze. Do serwowania zimnych napojów możesz wybrać stylowe karafki bądź dzbanki ze szkła.
Drobne przyrządy do kuchni
Oprócz podstawowych narzędzi wymienionych powyżej, w kuchni przyda się również cała masa drobniejszych akcesoriów. Należą do nich: deski do krojenia, drewniane łyżki, chochelki, durszlaki, miski, miseczki itp.
Deski do krojenia
Na rynku dostępne są trzy rodzaje desek do krojenia:
- drewniane – ich ogromną zaletą jest pochłanianie zapachów, a także odporność na przebarwienia,
- szklane – niezwykle estetyczne i łatwe do utrzymania w czystości;
- plastikowe – wysoce odporne na temperatury; można zmywać je w zmywarce.
Akcesoria drewniane, silikonowe i do teflonu
Drobniejsze akcesoria, takie jak łopatki, szczypce czy tłuczki mogą być wykonane z drewna bądź silikonu. W przypadku patelni, warto wybrać akcesoria, które są specjalnie przeznaczone do powierzchni teflonowych. Duży wybór tego typu akcesoriów z pewnością pozwoli stworzyć spójną, pasującą do wystroju całość.
Dobre naostrzone noże to podstawa :)q
Mam fiskarsa i jest ok, mogę polecić