Bemar — co to jest? Do czego służy?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię gastronomiczną bez profesjonalnej lodówki, kuchenki czy piekarnika. Nie są to jednak jedyne sprzęty, które powinny się w niej znaleźć. Oczywiście, urządzenia do przygotowywania potraw są bardzo ważne, ale nie możemy zapomnieć również o tych, które gotowe posiłki podtrzymują w odpowiedniej temperaturze. Jednym z tego typu sprzętów jest bemar.
Urządzenia, jakimi są bemary gastronomiczne, wywodzą się z Francji, gdzie zostały wykorzystane po raz pierwszy w połowie ubiegłego stulecia. Te elementy wyposażenia kuchni są typem podgrzewacza, służącym do utrzymywania gotowych już potraw w odpowiednio wysokiej temperaturze. Dzięki temu będą one ciepłe przez znacznie dłuższy czas, a tym samym gotowe do podania dla nowo przybyłych klientów. A jest to możliwe poprzez specjalną budowę bemarów: stalowy pojemnik na jedzenie u góry i specjalny mechanizm podgrzewający pod spodem.
Bemary gastronomiczne mają różnorodną postać. Najczęściej dzieli się je na mobilne i stacjonarne. Mogą przybierać formę np. sporego wózka na kółkach czy małych nastawnych pojemników, dzięki czemu zwiększają się możliwości ich zastosowania.
Gdzie wykorzystuje się bemar?
Różnorodność bemarów jest bardzo duża, co wpływa na możliwości ich wykorzystania. Zależnie od tego, czy sięgniemy po duży, mobilny model, czy mały, stacjonarny, ich zastosowanie będzie możliwe w innych miejscach.
Bemary gastronomiczne stacjonarne
Bemary w formie nastawnej czy pod postacią rządu półek będą miały zastosowanie w lokalach, w których na co dzień serwowane są ciepłe posiłki. Wykorzystuje się je więc głównie w barach mlecznych, w których służą nie tylko do potrzymania temperatury posiłków, ale i jako gabloty do zaprezentowania proponowanych dań.
Stacjonarne bemary wykorzystuje się również w restauracjach, np. do serwowania śniadań czy kolacji, ale także w formie bufetu na różnorodnych imprezach. Stosowane są też przez sale bankietowe i weselne do podtrzymywania ciepłych przekąsek w odpowiedniej temperaturze przez całą obsługiwaną imprezę.
Bemary gastronomiczne jezdne
Nowoczesne bemary o dużych wymiarach w formie wózków sprawdzą się wszędzie tam, gdzie posiłki serwowane są pod postacią cateringu. Najczęściej wykorzystywane są więc przez firmy cateringowe obsługujące np. imprezy na świeżym powietrzu czy chociażby zamknięte eventy. Stosowane są także na co dzień do dostarczania przez firmy posiłków do współpracujących z nimi punktów, np. przedszkolnych, szkolnych bądź biurowych.
Jeżdżące bemary często stają się także atrakcją przeróżnych imprez okolicznościowych. To w nich bardzo często wyjeżdża ciepły posiłek pod postacią kartaczy czy pierogów na środek weselnej sali, imprezy studniówkowej lub firmowej, z często towarzyszącym mu pokazem kucharskim bądź barmańskim.
Bemar gastronomiczny będzie wygodnym rozwiązaniem w każdym lokalu gastronomicznym. Jego obecność z pewnością usprawni pracę niejednej kuchni, ograniczając potrzebę podgrzewania wielu dań. Warto postawić na obecność tego typu podgrzewacza, by korzystający z naszych usług goście zawsze wychodzili zadowoleni.