Wyspa kuchenna w małej kuchni
5
(1)

Kawa jest niezwykle popularnym napojem nie tylko w naszym kraju, ale na całym świecie. Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez jej przyjemnego zapachu. Pijemy ją dla pobudzenia, smaku lub dla towarzystwa. Raz spełnia rolę typowego naparu, by przy innej okazji stać się dodatkiem do deseru.

Niezależnie od tego w jakich okolicznościach ją spożywamy, wielu z nas żyje w przekonaniu, iż najlepszą kawę zaparzy nam profesjonalny barista w swojej kawiarni. I pewnie większość będzie miała rację, ale oferta akcesoriów do jej przygotowania jest aktualnie na tyle rozbudowana, że z łatwością zdołamy uzyskać porównywalny smak i aromat tego napoju we własnym domu. Już nawet niewielka inwestycja, dla każdego miłośnika kawy i jego gości, okaże się trafionym pomysłem.

Jaki ekspres do kawy wybrać?

Jeszcze kilka lat temu, ekspresy do kawy można było spotkać w miejscach publicznych lub w zamożnych domach, a kojarzyły się z dosyć sporym wydatkiem i ekskluzywnym sprzętem. Dzisiaj stają się one coraz częściej stałym elementem wyposażenia domowej kuchni.

Ekspres wyręczy nas nie tylko z samego przygotowania kawy, ale co więcej,  zaparzy ją lepiej i to nawet dla większej ilości osób. Twierdzenie, że im droższy model tym lepsza jakość, w tym przypadku akurat będzie miało swoje uzasadnienie, gdyż ekspresy z wyższej półki tzw. ciśnieniowe, sięgają nawet kilku tysięcy złotych. Jednak dla osób, które nie są zagorzałymi smakoszami tego napoju, już zwykłe i prostsze modele przelewowe powinny okazać się w zupełności wystarczające. Czym jednak tak dokładniej różnią się te dwie grupy ekspresów?

Jaki ekspres przelewowy?

Ekspresy przelewowe do niedawna rządziły na sklepowych półkach kusząc niską ceną, przez co w dalszym ciągu są najpopularniejszą grupą goszczącą w większości domów. Ich obsługa jest banalnie prosta i ogranicza się głównie do przycisku uruchamiającego ekspres. Jednakże istnieją modele posiadające również inne opcje, takie jak np. ustawianie mocy kawy.

  Świąteczny stół w wyjątkowej oprawie

Najważniejszą cechą różniącą je od wyższej klasy ekspresów ciśnieniowych, jest sposób parzenia. W tej grupie jest on mało skomplikowany i polega na zalaniu wrzątkiem zmielonej kawy, która z kolei przepuszczana przez papierowy filtr, ląduje przeważnie w dzbanku.

Warto zwrócić uwagę na obecność płyty grzewczej, bo dzięki niej, gorący wywar będzie zawsze pod ręką. Kontakt ziaren z wodą jest długi, przez co samo przygotowanie jej może zająć nawet kilkanaście minut. Ekspresy tego rodzaju są kupowane zwłaszcza wśród osób ceniących wygodę i klasyczną kawę bez kombinacji z mlekiem.

Jakie są zalety ekspresów ciśnieniowych nad przelewowymi?

Natomiast stawiając ponad wszystko na jakość, aromatyczny zapach i wyjątkowy smak, a ponadto możliwość sporządzenia np. cappuccino czy latte macchiato, idealnym rozwiązaniem są ekspresy ciśnieniowe. Rosnąca świadomość ich zalet powoduje, że z roku na rok wypychają z rynku swoją konkurencję.

Sekret, który gwarantuje tak doskonałą jakość parzenia, kryje się właśnie w ciśnieniu. Podgrzana do odpowiedniej temperatury woda, jest wtłaczana z siłą nawet 15 barów do pojemnika ze świeżo zmieloną kawą, a jej krótki czas kontaktu z ziarnami sprawia, iż uwalnia się najlepszy aromat i smak.

W wyposażeniu możemy znaleźć szereg innych przydatnych opcji jak młynek do kawy, funkcja pianki czy automatyczne czyszczenie

Pozostałe akcesoria do kawy

Niezależnie od tego czy posiadamy ekspres czy nie, przydatne w sporządzaniu wyśmienitej kawy są również inne akcesoria.

Jednym z nich – o ile nie podstawowym – jest młynek. Wiadomo, że nic bardziej nie wpływa na jej zapach tak mocno, jak świeżo zmielone ziarna. Na rynku znajdziemy modele ręczne, a także żarnowe i nożowe. Szanujący się koneser kawy bez wątpienia wybierze mielenie własnoręczne, gdyż ilość obrotów wykonywana samodzielnie jest znacznie niższa od automatu. Niesie to za sobą bardzo istotną zaletę, a mianowicie nie podgrzewamy wówczas ziaren do tego stopnia, przy którym stracą swój naturalny aromat.

  Tanie rolety to nie zawsze dobry pomysł. Wiesz, dlaczego?

Ich wadą jest czasochłonność, co w przypadku większej liczby gości może być kłopotliwe. Więc planując kilka kaw dziennie lepiej skorzystać z młynków elektrycznych. Według opinii użytkowników, modele żarowe są lepsze niż nożowe, ponieważ umożliwiają kontrolę grubości mielenia, co przydaje się w ekspresach ciśnieniowych. Dodatkowo, ciekawym asortymentem są również spieniacze do mleka. Jeżeli trafimy na dobry sklep, powinniśmy znaleźć tam wszystko, co potrzebne do przygotowania smacznej kawy.

Zanim jednak zaczniemy się zaopatrywać w powyższe urządzenia, zadbajmy o podstawową rzecz – dobrej jakości kawę. Warto próbować nowych smaków i szukać tej, która będzie dla nas najlepsza.

Artykuł okazał się przydatny?

Kliknij na gwiazdkę i oceń

Ocena 5 / 5. Ilość ocen: 1

Brak ocen!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here