Patera
5
(2)

Patera – co to jest i czy warto ją mieć?

Na smak naszego jedzenia wpływają różne czynniki. Zapach potraw potrafi przyciągać, ale i odrzucać. Podobnie jak ich wygląd. Estetyczne wyeksponowanie odgrywa dużą rolę nie tylko w przypadku witryn sklepowych, które mają zachęcić do kupienia, ale także w zaciszu naszego domu. Wbrew pozorom tort, ciasto, słodkości czy owoce będą dużo lepiej smakować, gdy ułożymy je na paterze. Dodatkowo jest ona piękną ozdobą stołu, szafki lub komody.

Podczas zakupu patery weźmy pod uwagę jej rozmiar, kształt i ogólny design. Bez wątpienia dobrze też pomyśleć o tym, by patera pasowała nie tylko do wystroju mieszkania czy domu, ale także do pozostałych elementów zastawy stołowej. To ważne, by nie wprowadzić wizualnego chaosu, lecz zachować harmonię.

Patery na ciasto i patery na owoce – najpopularniejsze rodzaje

Bez względu na to, czy poszukujemy patery na ciasto, desery, czy patery na owoce, możemy zdecydować się na różne jej rodzaje – zarówno jeśli chodzi o kształt (okrągłe, prostokątne, kwadratowe), jak i materiał, z którego są wykonane.

Patery możemy podzielić na:

  • patery szklane – najpopularniejsze i najbardziej uniwersalne. Bez problemu dopasują się do każdego wnętrza oraz aranżacji. Dla niektórych ich ciężar może być wadą, dla innych zaletą – szklane patery nie są wywrotne i świetnie nadają się na przyjęcia na świeżym powietrzu, nawet przy silnym wietrze;
  • patery ceramiczne – występują w wielu wersjach kolorystycznych, jak klasyczna biel, pastelowe, cukierkowe odcienie, po ciemniejsze barwy. Warto stosować zasadę kontrastu i na przykład na białej paterze zaserwować ciemny tort;
  • patery aluminiowe – najbardziej klasyczne, znane od wielu lat. Mogą być proste, minimalistyczne lub bogato zdobione. Wyróżniają się surowością i elegancją, choć są też modele bardzo nowoczesne;
  • patery drewniane – nawiązujące do natury i ekologii. Są trwałe i stosunkowo lekkie. Świetnie wpisują się w klimat boho i scandi, będąc dekoracją samą w sobie;
  • patery lustrzane – niezwykle eleganckie, w stylu glamour. Nadają wyjątkowości każdemu deserowi, który na nich postawimy;
  • patery ażurowe – najlepsze rozwiązanie do podania owoców. Zapewniają odpowiednią wentylację, dzięki czemu owoce dłużej zachowują świeżość. Mogą być w kształcie misy, liścia lub bardziej awangardowym.
Ozdobna patera do domu

Patera obrotowa, na nóżce i nie tylko – jakie modele są w sprzedaży?

W zależności od naszych potrzeb i upodobań możemy zdecydować się na różne patery. Niektóre są dedykowane pod konkretne rozwiązania, inne zaś są bardziej uniwersalne.

Modele pater:

  • patera na nóżce – najczęściej spotykana, bardzo praktyczna. Talerz na podwyższeniu, przeważnie okrągły, bardzo dobrze sprawdza się zarówno w przypadku niezobowiązujących przyjęć, jak i bardziej formalnych okazji;
  • patera obrotowa – przypomina nieco obrotową deskę do podawania pizzy, dzięki czemu każdy może obrócić ją w swoją stronę i wziąć kawałek. Obrotowa patera jest bardzo wygodna, nie ma potrzeby gimnastykować się nad stołem, a przy tym świetnie sprawdza się podczas dekorowania tortów i ciast;
  • patera piętrowa – głównie wykorzystywana na weselach do klasycznego tortu, ale i tortu muffinkowego. W domu pozwala na piętrowe podanie wielu słodkości bez zajmowania połowy stołu;
  • patera z kloszem – bardzo praktyczna, idealna na przyjęcia na świeżym powietrzu. Zamknięcie chroni przed owadami i zanieczyszczeniami, ale również przed wilgocią i wysychaniem ciasta.

Patera, nawet ta prosta i minimalistyczna, jest jednocześnie najbardziej efektownym i eleganckim naczyniem, w jakim możemy zaserwować tort, ciasto, desery i owoce. Sprawdzi się do ozdoby kuchennej szafki, jadalnianego stołu oraz podczas niezobowiązujących przyjęć, hucznych urodzin, wesela czy kinderbalu. Warto mieć ją w swoim domu.

Artykuł okazał się przydatny?

Kliknij na gwiazdkę i oceń

Ocena 5 / 5. Ilość ocen: 2

Brak ocen!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here