aranzacja-2

Co obejmuje konserwacja okien? Po pierwsze regulację okuć – w wyznaczonych punktach regulacji (najczęściej są trzy takie punkty) za pomocą specjalnego klucza korygujemy położenie skrzydła. Dzięki temu unikamy tarcia skrzydła o ramę, skrzydło szczelnie się domyka co ma duże znaczenie szczególnie zimą – w domu jest cieplej. Zaleca się by chociaż raz do roku wykonywać regulację okien przez wykwalifikowany serwis.

aranzacja

Po drugie – oliwienie . To proste, można do tego użyć wazeliny technicznej, oliwy do maszyn lub smaru – środków, które nie zawierają kwasów i żywic wywołujących korozję.

Po trzecie pamiętajmy o konserwację uszczelek, pewnie niewielu czytelników zdaje sobie  z tego sprawę. Aby nie sparciały i nie utraciły elastyczności należy je przynajmniej raz w roku smarować gliceryną lub olejem do maszyn. Uszkodzone uszczelki trzeba wymienić.

aranzacja-3

I wreszcie rada czwarta – pamiętajmy o pielęgnacji ram okiennych. Jak to robić? Najlepiej za pomocą miękkiej szmatki, letniej wody z dodatkiem delikatnego środka myjącego…po prostu myjemy ramy. Ale  pamiętajmy, by nie używać do tego celu agresywnych preparatów chemicznych, szczotek, proszków ….

Zatem przed agresywną jesienną aurą, a tym bardziej przed zimą, warto zadbać o okna, żeby dłużej nam służyły.

Dodatkowy info-poradnik firmy GERDEX – czyli “co to są szprosy”?

To po prostu listwa lub metalowa ramka dzieląca skrzydło okienne lub drzwiowe na mniejsze pola tzw. kwatery.

aranzacja-2

Obecnie szprosy stosuje się przede wszystkim ze względów estetycznych. Mają różną grubość (np.8, 18, 26 mm) i kolorystykę (np. białe, złote, w okleinie drewnopodobnej).

szprosy

Szprosy najczęściej umieszczane są fabrycznie pomiędzy szybami. Kiedy decydujemy się na zakup okien ze szprosami, pamiętajmy, że to na ile pól podzielimy skrzydło, będzie miało wpływ na cenę.

Im więcej pól, tym wyższa cena:)

Artykuł powstał przy współpracy z firmą GERDEX drzwi i okna.

Zapraszamy na stronę  https://www.gerdex.com.pl

 

Okna. Jak je konserwować i co to są “szprosy” – kolejna porcja informacji praktycznych.
Kliknij w gwiazdkę i zostaw ocenę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here