Sadzenie porzeczek
3
(1)

Porzeczka to jeden z najpopularniejszych krzewów owocowych uprawianych w przydomowych ogrodach. Czym charakteryzują się jej odmiany? W jaki sposób uprawiać porzeczkę? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

Porzeczka – odmiany

Jak wspomniano we wstępie porzeczki to krzewy owocowe, które są znane i uprawiane od wielu lat. Najczęściej w Polsce spotyka się ich czarne lub czerwone odmiany, jednak warto mieć świadomość, że dostępna jest także odmiana biała, czy alpejska. Czym charakteryzują się poszczególne gatunki? Otóż, warto mieć świadomość, że:

  • czarna porzeczka ma lekko kwaskowy smak, w związku z czym doskonale sprawdza się przy produkcji win;
  • czerwona porzeczka jest bardziej odporna na mróz i choroby niż odmiana czarna, a najlepiej rośnie na nasłonecznionych stanowiskach oraz glebie lekko kwaśnej i żyznej;
  • porzeczka alpejska to krzew dwupienny osiągający wysokość nawet 2-3 metrów, co oznacza, że chcąc uzyskać owoce należy posadzić egzemplarze męskie oraz żeńskie;
  • biała porzeczka doskonale sprawdza się na terenach górzystych, a sadząc ją należy wybierać odpowiednio nasłonecznione stanowiska.
Porzeczki czerwone

Sadzenie porzeczki

Porzeczki to krzewy owocowe, których uprawa nie jest zbyt wymagająca. Bardzo ważne w tym przypadku jest posadzenie ich na odpowiednim stanowisku, które w przypadku większości odmian powinno być nasłonecznione. Istotne jest także zapewnienie właściwych warunków glebowych, ponieważ porzeczki najlepiej rosną i owocują na podłożu lekko kwaśnym, żyznym oraz bogatym w próchnicę.

Ich zaletą z pewnością jest fakt, że są odporne na zimowe przymrozki, a także nie wymagają szczególnej pielęgnacji, która sprowadza się jedynie do regularnego cięcia, które należy przeprowadzać z odpowiednią starannością.

Porzeczki niezerwane

Przycinanie porzeczki

W poprzednim akapicie wspomniano, że najważniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym dla porzeczki jest przycinanie, które należy przeprowadzać regularnie. Ma to bowiem na celu uzyskanie naprawdę obfitych plonów, a także poprawę krzewienia oraz kwitnienia porzeczki. Kiedy przycinać porzeczki? Otóż, warto mieć świadomość, że należy robić to wyłącznie przed ich wegetacją. Jest to bardzo istotne, ponieważ zbyt późne cięcie osłabia rośliny, a także przyczynia się do rozwoju różnych chorób grzybowych.

W efekcie przycinanie porzeczek należy przeprowadzić na przedwiośniu. W przypadku czarnej porzeczki pierwszy raz zabieg wykonuje się w czwartym roku po posadzeniu, a w przypadku odmiany czerwonej oraz białej w piątym roku wegetacji rośliny. Przycinanie polega na usunięciu pędów, które są uszkodzone, stare, przemarznięte lub krzyżujące się z innymi. W efekcie pozostaną wyłącznie najlepiej owocujące pędy, czyli liczące od 1 do 3 lat. Starsze należy wyciąć tuż nad powierzchnią ziemi, co pozwoli wzmocnić roślinę.

Podsumowując należy stwierdzić, że porzeczka to mało wymagający krzew, który warto posadzić we własnym ogrodzie. Pozwala to uzyskać owoce, które można bezpośrednio spożyć lub wykorzystać do przetworów, czy nalewek.

Artykuł okazał się przydatny?

Kliknij na gwiazdkę i oceń

Ocena 3 / 5. Ilość ocen: 1

Brak ocen!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here