5
(2)

Obiad lub kolacja w gronie najbliższych to jedne z najprzyjemniejszych chwil w całym dniu – pozwalają się zrelaksować, odpocząć od kłopotów w pracy czy przyziemnych obowiązków i spędzić ważny czas z najbliższymi. Przygotowane z największą starannością potrawy, podane w eleganckiej, szklanej zastawie, z pewnością sprawią, że celebrowanie wspólnego obiadu lub kolacji będzie jeszcze bardziej wyjątkowe. Stół, jako miejsce, przy którym domownicy chętnie spędzają czas, m.in. podczas spożywania posiłków, to z pewnością jeden z ważniejszych mebli w każdym domu. Nie rezygnuj z niego, nawet, gdy kuchnia lub jadalnia mają mały metraż. Wystarczy odpowiednio zagospodarować każdą wolną przestrzeń, by pomieścić w niej wszystkie niezbędne elementy. W tym artykule podpowiemy, jak zaaranżować zastawę na małym stole, unikając jednocześnie efektu nadmiaru.

Zasada nr 1: pamiętaj o odpowiednim ułożeniu nakryć

Bez względu na wielkość stołu, każde eleganckie nakrycie powinno się składać z podstawowych elementów zastawy, wśród których nie może zabraknąć  talerza na zupę (lub miseczki), talerza serwisowego oraz obiadowego, sztućców, szklanki na napój bezalkoholowy (stylowe modele dostępne są na: https://sklep.krosno.com.pl/18-kategorie-szklanki) oraz kieliszków. To wszystko jest konieczne, jeżeli w planach jest podanie dwudaniowej kolacji lub obiadu. W sytuacji, w której poszczególne dania nie pojawiły się w menu (np. zupa), zrezygnuj z niepotrzebnych elementów. Dodatkowo, goście powinni mieć odpowiednią przestrzeń, która zapewni im komfortowe spożywanie posiłku. Według standardów, odległość pomiędzy nakryciami powinna wynosić około 40 cm. 

Zasada nr 2: elementy zastawy dobierz tak, aby zajmowały jak najmniej miejsca

Chcąc jak najlepiej wykorzystać przestrzeń na niewielkim stole, należy dokładnie przemyśleć co w jakim miejscu ustawić oraz tak dobrać zastawę, by zajmowała jak najmniejszą przestrzeń. Przykładowo,  masywne kufle do piwa warto zastąpić smukłymi pokalami, dzbanek z sokiem – wąską karafką, a zamiast głębokich talerzy do zupy, wybrać miseczki.

  Biało-czarna kuchnia: 12 pomysłów na aranżację nowoczesnej kuchni!

Zasada nr 3: ogranicz ozdoby do minimum

Podczas aranżacji zastawy na niewielkim stole, świetnym pomysłem okaże się zasada „mniej znaczy więcej”. Starannie przygotowane ozdoby z suszonych kwiatów, stylowe świeczniki i piękne, duże bukiety, nie będą dobrym wyborem na mały stół, za to subtelny, pojedynczy kwiatek w cienkim wazonie (np.: https://sklep.krosno.com.pl/glowna/195-wazon-saga-300cm.html) może stać się przyjemną dla oka, dyskretną – choć elegancką – ozdobą.

Zasada nr 4: sałatki i przekąski umieść w niewielkich salaterkach

Mając do dyspozycji małą przestrzeń, trzeba liczyć się z tym, że wszystkie potrawy i przekąski mogą nie zmieścić się na stole. Dlatego dobrym rozwiązaniem będzie ułożenie sałatek, przekąsek i innych dodatków do dania głównego, na niewielkich, szklanych salaterkach (https://sklep.krosno.com.pl/34-miski-szklane-i-salaterki), które zajmą zdecydowanie mniej miejsca niż duże półmiski. Dzięki temu, aranżacja wygląda równie efektownie, ale przede wszystkim, z praktycznego punktu widzenia, jest bardziej odpowiednia do umieszczenia na małym stole.

Jeżeli poszukujesz eleganckiej zastawy stołowej, wyróżniającej się precyzją wykonania, stylowym designem i nieskazitelnym połyskiem, zajrzyj na: https://www.krosno.com.pl/oferta .

Artykuł okazał się przydatny?

Kliknij na gwiazdkę i oceń

Ocena 5 / 5. Ilość ocen: 2

Brak ocen!

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here