Blaty kuchenne z kamienia cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem wśród osób urządzających kuchnię. Kamień kojarzy się z trwałością, wytrzymałością i solidnością – blaty kuchenne kamienne są więc najczęściej wybierane do docelowego mieszkania, z którego planujemy korzystać przez wiele kolejnych lat. W sprzedaży dostępne są jednak różne gatunki kamienia, a każdy z nich posiada odmienną estetykę oraz często bardzo różne właściwości użytkowe. Cechy poszczególnych gatunków kamienia warto poznać, aby dokonać najlepszego dla siebie wyboru.
Blaty kuchenne kamienne z granitu i konglomeratu kwarcowego
Granitowe blaty kuchenne cieszą się obecnie zdecydowanie największym zainteresowaniem. Do ich wyboru skłania ponadczasowa estetyka, która sprawia, że świetnie prezentują się zarówno w kuchniach urządzony w nowoczesnym stylu, jak i pomieszczeniach nawiązujących estetycznie do minionych epok.
Blaty granitowe są trwałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury, wodę oraz działanie kwasów. Pozostają przy tym mało wymagające w pielęgnacji i konserwacji – należy impregnować je rzadziej niż inne gatunki kamienia (raz na kilka lat) oraz utrzymywać w czystości regularnie zmywając ich powierzchnię.
Alternatywą dla blatów granitowych są powierzchnie robocze z konglomeratu kwarcowego. Blaty kuchenne kamienne wykonane z tego nowoczesnego materiału świetnie sprawdzą się pod względem estetycznym w kuchniach urządzonych w zgodzie z najnowszymi standardami. Występują w stonowanych, jednolitych kolorach, są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz posiadają właściwości antybakteryjne.
Blaty z konglomeratu są przy tym znacznie lżejsze od blatów granitowych, przez co świetnie sprawdzą się w przypadku mniej wytrzymałych mebli oraz w sytuacji, kiedy chcemy uzyskać modny efekt grubej powierzchni roboczej. Warto jednak mieć na uwadze, że blaty kuchenne kamienne z konglomeratu nie są w 100% odporne na działanie wysokich temperatur – korzystając z nich, gorące naczynia należy zawsze ustawiać na specjalnych podkładkach, a nigdy bezpośrednio na powierzchni roboczej.
Blaty kuchenne z kwarcytu naturalnego i marmuru
Kolejnym popularnym gatunkiem kamienia naturalnego, który świetnie nadaje się na blaty kuchenne kamienne, jest kwarcyt naturalny. Wykonana z niego powierzchnia robocza zachwyca wysokimi walorami estetycznymi oraz bezproblemowym użytkowaniem. Blaty z kwarcytu są solidne, wytrzymałe oraz dostępne w szerokiej palecie kolorystycznej. Są odporne na czynniki zewnętrzne, w tym uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury, zarysowanie oraz działanie kwasów. Warto także wiedzieć, że blaty kuchenne z kwarcytu naturalnego są twardsze od granitu, przez co idealnie sprawdzą się w intensywnie użytkowanej kuchni.
Ostatnim materiałem, z którego można wykonać blaty kuchenne kamienne, jest luksusowy marmur. Jego wykorzystanie w kuchni jest jednak o tyle kontrowersyjne, że marmur jest materiałem bardzo delikatnym oraz podatnym na uszkodzenia mechaniczne. Z tego powodu sprawdzi się jedynie w mało użytkowanej kuchni lub w sytuacji, kiedy będziemy bardzo o niego dbali. Jeśli natomiast zależy nam na samym wyglądzie szlachetnego marmuru, w jego miejsce warto wybrać kwarcyt naturalny, który nie ustępuje marmurowi pod względem estetycznym, lecz zdecydowanie przewyższa go, jeśli chodzi o komfort użytkowania.