Płyta laminowana, naturalne drewno, kamień, szkło, stal, konglomerat – oto szóstka materiałów, które zdecydowanie najczęściej wybierane są do produkcji blatów roboczych. Co oferują użytkownikom? Jakie mają zalety i wady? Przedstawiamy zestawienie mocnych i słabych stron każdego z nich.

Najpopularniejsza i najbardziej ekonomiczna laminowana płyta wiórowa

Blaty kuchenne wykonane z wiórowej płyty pokrytej laminatem od lat cieszą sie niesłabnącym zainteresowaniem. Coraz wierniej i ciekawiej odwzorowują rysunek naturalnego drewna i kamienia, ale są jednocześnie pozbawione ich wad. I tak – w odróżnieniu od blatów drewnianych gwarantują dużo wyższą wytrzymałość na zarysowania, działanie wilgoci i wysokiej temperatury (a przecież w kuchni nietrudno o gorący garnek, czy rozlany napój). Ponadto dużo trudniej je odbarwić (np. kwasem owocowym), a dzięki odporności na działanie detergentów – łatwiej się je czyści. Z kolei w porównaniu do blatów kamiennych – blaty laminowane są cieplejsze i przyjemniejsze w dotyku. Nie bez znaczenia jest również ich cena – produkt ten jest zdecydowanie najtańszą opcją. Dzięki bogatej ofercie producentów, blaty laminowane gwarantują szeroki wybór kolorystyczny i funkcjonalny.

Drewniany blat w kuchni zawsze w modzie

Piękne, naturalne, ciepłe… to chyba najczęściej wymieniane przez miłośników drewna zalety tego materiału. Doceniamy urok drewnianych blatów, bogactwo rysunku różnych gatunków, szeroką paletę kolorystyczną, a przede wszystkim ich niepowtarzalność i “ten” charakter.

Wykonane z drewna blaty od zawsze cieszyły się popularnością. I to mimo wielu ograniczeń jakie ze sobą niosą. Choć niezaprzeczalnie piękne i ponadczasowe, ustępują pod względem funkcjonalności blatom laminowanym. Nie są tak odporne na działanie wysokiej temperatury, wilgoci i detergentów, a czynników tych przecież nie da się w kuchni uniknąć. Łatwiej je odbarwić i zarysować. Mogą się wypaczyć i wymagają starannej pielęgnacji. Ich wytrzymałość zależy od gatunku i technologii w jakiej zostały wyprodukowane (wytrzymalsze są egzotyki i blaty klejone).

Piękne, choć chłodne blaty kamienne i betonowe

Blat z kamienia to dla wielu z nas synonim luksusu i elegancji. Do ich produkcji wykorzystuje się zazwyczaj charakteryzujące się bogatym rysunkiem: marmury, granity lub trawertyny, choć nie jest to oczywiście zamknięta lista. Każdy z tych gatunków charakteryzuje się różnymi parametrami (twardość czy nasiąkliwość), każdy – po odpowiedniej impregnacji – gwarantuje duże możliwości obróbki krawędzi. Podobnie jest w przypadku blatów z betonu.

Materiał ten – dzięki odporności na temperaturę, działanie wilgoci i wody pozwala na szerokie funkcjonalne zastosowanie. Jednakże, wbrew pozorom nie jest to najbardziej wytrzymała propozycja. Blaty kamienne i betonowe bardzo łatwo trwale zaplamić np. winem, czy kwasami owocowymi – z soku czy cytryny. Poza tym wymagają systematycznej pielęgnacji i odpowiedniej impregnacji. Jednocześnie blat kamienny to najdroższa z dostępnych opcji. Nieco tańszą opcją jest blat betonowy.

Blaty z kompozytów i konglomeratów

Alternatywą dla kosztownych naturalnych kamieni są blaty wykonane z kompozytów. Blaty te – tworzone z mieszanki naturalnych minerałów (zazwyczaj 2/3 objętości) oraz żywic i pigmentów (1/3 objętości), gwarantują wszystkie poszukiwane zalety funkcjonalne. Są zarazem bardzo odporne, ciepłe, twarde, łatwe i plastyczne w obróbce (można z nich wykonać zarówno blat jak i bezspoinowo połączony z nim zlew). Dostępne są w szerokiej palecie kolorystycznej i pozwalają na tworzenie szalonych wręcz aranżacji.

Ich podstawowy minus to wysoka cena. Poza tym by prawidłowo je przyciąć i zamontować należy zdecydować się na wynajęcie fachowca.

Szkło wcale nie tak kruche – blaty szklane 

Blaty robocze mogą być tworzone również ze szkła. Choć materiał ten kojarzy nam się z kruchością – wcale taki nie musi być. Do produkcji blatów roboczych wykorzystuje się bowiem szkło hartowane i klejone. Taka budowa pozwala na podwyższenie wytrzymałości i rozszerzenie możliwości estetycznych. Szkło można barwić, szlifować, piaskować… Możliwości obróbki jest wiele. Nowoczesne technologie pozwalają nawet na zatapianie w szklanych taflach tkanin czy innym elementów dekoracyjnych. Ale nawet takie produkty pasują przede wszystkim do wnętrz minimalistycznych i surowych w wyrazie. Szkło w kuchni, która ma być przytulnym sercem domu, raczej się nie sprawdzi.

A może blat z metalu?

Różne odmiany metali – stal, aluminium itp. – to propozycja, która świetnie odnajdzie się we wnętrzach industrialnych. Ta oryginalna i ciesząca się coraz większą popularnością opcja gwarantuje wysoką wytrzymałość (na temperaturę i działanie wilgoci) i ciekawą estetykę. Jednocześnie stalowe blaty wymagają dużo troski w codziennym użytkowaniu. Trudno utrzymać je w czystości – wymagają każdorazowego wycierania do sucha, gdyż każdy odcisk czy kropla pozostawia ślad.

Blaty metalowe stosowane są jednak najczęściej w profesjonalnych kuchniach.

Ostatecznie, wybór materiału na blat kuchenny zależy głównie od indywidualnych upodobań i potrzeb. Rozważając mocne i słabe strony poszczególnych propozycji warto pamiętać, że nie  zawsze najdroższy produkt pociąga za sobą najlepsze parametry funkcjonalne.

Blat w kuchni. Z czego zrobić blat kuchenny? Ponad 30 inspiracji!
5 (100%) 1 ocen

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here