Jakie są rodzaje piekarników?
Wybór piekarników jest bardzo duży. To, jaki wybierzemy zależy od możliwości i potrzeb. Warto sprawdzić, najłatwiej przez internet (tutaj: http://www.homebook.pl/produkty/piekarniki jedno z miejsc, gdzie szybko porównasz piekarniki), zobacz sprzęt agd do kuchni dostępny są w sklepach.
2 podstawowe rodzaje piekarników:
- gazowy – najpopularniejszy, zwłaszcza w starym budownictwie, w którym jest instalacja. Najczęściej jest zintegrowany z kuchenką. Jednakże nie ma zbyt wielu funkcji;
- elektryczny – jest znacznie bezpieczniejszy niż gazowy. Do działania wykorzystuje energię elektryczną. To umożliwia wyposażenie go w dodatkowe, zaawansowane funkcje. Jako, że najczęściej jest wybierany, zostanie szerzej omówiony.
Jaki piekarnik elektryczny kupić?
W przypadku elektrycznego piekarnika, możemy wybierać pomiędzy standardowym, wolnostojącym, zintegrowanym z kuchenką, a do zabudowy, występującym w wielu wersjach:
- tradycyjny – wykorzystujący gorące powietrze wewnątrz komory;
- kompaktowy to urządzenie 2 w 1 – połączenie mikrofalówki i piekarnika;
- parowy – służy do pieczenia i gotowania na parze. W pewnym sensie pełni funkcję parowaru. Jego wadą jest to, że max temperatura może wynosić ok. 100°C.
- parowy z funkcją pieczenia standardowego – można gotować na parze i piec w temperaturach wyższych niż 100°C.
Na co zwrócić uwagę kupując piekarnik?
Oczywiście, szukając piekarnika należy zwrócić uwagę na to, na co podczas zakupu każdego innego sprzętu, czyli na klasę energetyczną, a więc ilość energii, jaką zużywa na jeden cykl oraz rocznie. Ważne jest również, aby sprawdzić moc przyłączeniową, a także to, jakiego napięcia sprzęt potrzebuje do działania. Instalacja elektryczna w musi mu podołać.
Jakie podstawowe funkcje piekarnika?
Większość piekarników dostępnych na rynku wyposażona jest w poniższe funkcje:
- grzanie górne – do dopiekania i zarumieniania potraw,
- grzanie dolne – służy do tradycyjnego pieczenia i dopiekania, a także do przygotowywania potraw zanurzonych w wodzie;
- grzanie górne/dolne – obie grzałki oddają ciepło do wnętrza piekarnika;
- grzanie z termoobiegiem – równomiernie rozprowadza gorące powietrze po całej komorze, dzięki czemu możliwe jest jednoczesne przygotowanie kilku potraw na różnych poziomach w tej samej temperaturze.
Jakie dodatkowe funkcje posiadają piekarniki?
Oczywiście technologia się rozwija i także w piekarnikach pojawiają się nowe, zaawansowane funkcje. Najpopularniejsze to:
- grill – można grillować zarówno małe, jak i duże potrawy;
- rozmrażanie – oparte jest na wykorzystaniu wentylatora, zachodzi w niskich temperaturach;
- automatyczny dobór temperatury, czasu pieczenia i grzałki, stosownie do danej potrawy;
- termosonda – sprawdza temperaturę, jaka panuje wewnątrz potrawy i gdy osiąga pożądaną – wyłącza piekarnik automatycznie;
- podwójna komora – umożliwia pieczenie dwóch różnych potraw w odmiennych temperaturach, na różnych poziomach – zapachy się nie mieszają;
- samoczyszczenie piekarnika – pyrolityczne, katalityczne, parowe.
Jak widać – funkcji jest wiele. Oczywiście, jeśli wybierzemy model, który posiada je wszystkie, wtedy z pewnością będziemy zadowoleni. Warto jednak dobrać piekarnik do własnych potrzeb. Jeśli nie jadamy potraw gotowanych na parze, to nie jest nam potrzebny piekarnik wyposażony w taką opcję.
Bardzo dobre piekarniki ma Candy. Są różne modele do wyboru. Fajne nowoczesne. Dla mnie chyba najważniejsza jest funkcja termoobiegu bo z niej najwięcej korzystam. No i ma być energooszczędny to wiadomo. Nie chcę się bać rachunków.
Dla mnie po tym jak u znajomej obejrzałam u znajomej Amici model z pyrolizą to już wiedziałam że to must have. Czyszczenie wysoką temperaturą jest super, bardzo dokładne, zero chemii. Poza tym piekarnik ma sporo funkcji, zimny front i proste sterowanie.