Płyty gazowe są najczęściej wybierane przez osoby, które cenią możliwość tradycyjnego gotowania na palniku. Właściciele kuchenek gazowych często podają argument lepszego smaku potraw, a także niskich kosztów gotowania na tego typu kuchence.
O ile z argumentem smaku trudno dyskutować, zależy on bowiem od osobistych upodobań, argumenty ekonomiczne nie są zbyt trafione. Testy pokazały, że zarówno płyta gazowa, jak i płyta indukcyjna potrzebują podobnej ilości energii, aby ogrzać taką samą ilość wody. Choć gaz jest tańszy niż prąd, to jego używanie wiąże się ze sporymi stratami ciepła. A jakie argumenty mają właściciele kuchenek indukcyjnych?
Płyta indukcyjna – przede wszystkim bezpieczeństwo
Płyta indukcyjna jest łatwa do utrzymania w czystości i o wiele bezpieczniejsza w stosowaniu, niż kuchenka gazowa. Co więcej, nowoczesne kuchnie indukcyjne mają wiele praktycznych funkcji. Płyty grzewcze Samsung na przykład ułatwiają gotowanie w naczyniach i garnkach o nietypowych wymiarach, dzięki otwartej powierzchni, stworzonej do gotowania w dużych naczyniach. Podobną strefę znajdziesz w modelach Whirlpool oraz Elektrolux. Bardzo przydatna jest funkcja szybkiego startu, która umożliwia błyskawiczne ogrzanie wybranego obszaru kuchenki, przyspieszając proces gotowania i ograniczając straty energii (Elektrolux, Bosh).
Rodzice małych dzieci chwalą sobie także bezpieczeństwo w użytkowaniu sprzętu agd do kuchni, jak możliwość zablokowania płyty przed przypadkowym włączeniem (płyty grzewcze Samsung oraz Whirlpool). Bardzo praktyczna jest też funkcja automatycznego wyłączania zasilania, gdy proces gotowania trwa zbyt długo albo w momencie, gdy nie ingerowano w pracę płyty przez zbyt długi czas (funkcję taką mają płyty grzewcze Samsung). Te praktyczne udogodnienia gwarantują, że Twoja potrawa nie przypali się nawet, jeśli zapomnisz o niej na jakiś czas.
Czyszczenie, ekonomia, wygoda
Za wyższością płyty indukcyjnej nad kuchenką gazową oraz ceramiczną przemawia przede wszystkim łatwość utrzymania w czystości. Gotowanie na płycie gazowej nierzadko wiąże się z trudnymi do usunięcia zanieczyszczeniami.
Płyta ceramiczna pozostaje także gorąca przez długi czas po zakończeniu gotowania, dlatego trudno jest szybko pozbyć się resztek jedzenia. Jeśli zdarzy się, że podczas gotowania coś się rozleje, możesz spodziewać się nieładnych zapachów i przypalenia resztek potrawy. Indukcja jest chłodna przez cały czas, dlatego łatwo ją wyczyścisz natychmiast po zakończeniu gotowania. Jeśli chodzi o wydajność energetyczną, płyty gazowe, ceramiczne i indukcyjne niewiele różnią się między sobą kosztem eksploatacji, jednak to korzystanie z indukcji wiąże się z najmniejszymi stratami ciepła.