Zwyczaje wielkanocne w Polsce

Wielkanoc – czas rodzinnego wyciszenia, zgiełku przedświątecznych przygotowań, rozmów wielopokoleniowych, dźwięku stukających jajek, śmigusa-dyngusa i zajączka, przynoszącego prezenty. Na całym świecie jeden i ten sam dzień obchodzony jest na wiele różnych, czasem skrajnych sposobów, a różnice te determinują tradycje, zwyczaje i przekonania społeczne. Nic więc dziwnego, że na wielu stołach pojawiają się potrawy i dekoracje, które potrafią zadziwić.  

Sprawdź, jak wygląda wielkanocny weekend u naszych sąsiadów i zastosuj część tych tradycji podczas nadchodzącego, kwietniowego święta.

 

Portugalska Wielkanoc pełna przysmaków

Podczas portugalskiego świętowania na stołach pojawia się folar – placek, przygotowywany w wersji na słono i na słodko. Danie to zarezerwowane jest wyłącznie dla rodzinnego, wielkanocnego święta, obchodzonego raz w roku. Placek, wykonany z jaj i mąki, podaje się albo z mięsem, albo z bakaliami. Swoją konsystencją przypomina tradycyjny biszkopt, który w połączeniu z drobiem staje się daniem obiadowym, a z miodem i migdałami – deserem, idealnym do kawy lub wina. Zaraz obok placka pojawiają się ciasteczka św. Klary, a także ryba i lokalne owoce morza.

Całość uzupełniają tradycyjne dekoracje – jajka ręcznie malowane, zajączki i cukrowe baranki. Wieczorami, drogami Porto i Lizbony, odbywa się procesja, w której to mężczyźni w habitach noszą pochodnie. W miejskich uroczystościach bierze udział ponad 100 tysięcy mieszkańców. Na samym końcu pochodu odbywają się koncerty i pokazy sztucznych ogni.

 

Minimalistyczne świętowanie we Francji

Francuska Wielkanoc nie jest popularnym świętem. Większość Francuzów traktuje ją jako okazję do odpoczynku i krótkich wakacji. To wtedy mieszkańcy zaopatrują się w czekoladowe jajka, zajączki i baranki, które najpierw pełnią zadanie dekoracyjne, a następnie pałaszowane są przez młodszych członków rodziny. Całość uzupełniają wielkanocne świece dekoracyjne, minimalistyczne obrusy i tradycyjne potrawy. Głównym daniem są ciasteczka nazywane Lamola oraz aromatyczny udziec jagnięcy. Po rodzinnym, skromnym obiedzie czas spędzany jest na relaksie, spacerach i wyjazdach poza miasto. Tylko niewielki procent mieszkańców traktuje Wielkanoc w kontekście duchowym.

 

Rosyjski przepych

Rosyjska Wielkanoc nazywana jest Paschą, podczas której przygotowywane są wykwintne dania – jagnięcina, szynka oraz pieczona cielęcina. Wszystko to uzupełniają tradycyjne dania z jaj oraz wypieki złożone z białego sera, żółtek, masła i bakalii. Co ciekawe, na rosyjskim stole nie pojawiają się dania z ryb i owoców morza.

Dekoracją stają się jajka, barwione na czerwiono, które symbolizują krew Jezusa Chrystusa. Na środku stołu, niedaleko pisanek stawiane jest duże, drożdżowe ciasto, dekorowane migdałami, kandyzowanymi owocami i bakaliami. Zwyczaj pieczenia paschy zawitał także na Litwie, która w formie dekoracji i zwyczajów bardzo przypomina rosyjskie tradycje.

Włoskie uniesienia

Włosi spędzają Wielkanoc na obfitym, popołudniowym posiłku, spędzonym głównie w rodzinnym gronie. Część z nich gotuje w domu, a część świętuje w restauracjach i barach. Głównym daniem jest rosół z pierożkami nazywanymi cappelletti, świąteczna kiełbasa wędzona z masą aromatycznych przypraw, a także drożdżowe ciasto colomba, które kupić można w niemalże każdym, lokalnym sklepie. Najważniejszym wydarzeniem jest msza wyprawiana przez Głowę Kościoła Katolickiego, na balkonie rozpościerającym się na cały Watykan.

Miasto podczas świątecznego weekendu tętni życiem, a część ulic zamknięta jest dla ruchu drogowego, sprzyjając tym samym spacerom długimi deptakami. Najpopularniejszymi dekoracjami są cukrowe baranki, zerkające zza wystaw i półek sklepowych, a głównym akcentem stołów, oprócz aromatycznych dań i chłodzącego się wina białego, stanowią świece wielkanocne oraz obrusy w kratę. Po obfitym posiłku Włosi wyruszają w miasto lub odpoczywają w swoich rodzinnych willach.

Wielkanoc na świecie – potrawy, zwyczaje i dekoracje, które inspirują!
5 (100%) 1 ocen

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here