0
(0)

Piec z podajnikiem – czystość i wygoda w jednym

Piece CO z podajnikiem to zaawansowane technologicznie urządzenia, które podwyższają komfort ogrzewania budynku. Dzięki wyposażeniu w systemy automatycznie podające paliwo z zasobnika do komory spalania stają się całkowicie lub niemal bezobsługowe.

Korzystając z kotła zasypywanego ręcznie, zbiornik na paliwo należy uzupełniać co kilka lub kilkanaście dni, w zależności od zapotrzebowania energetycznego, pojemności zasobnika i mocy sprzętu. W porównaniu do wielokrotnego dokładania paliwa w ciągu doby to spore udogodnienie. Zasypany piec będzie pracował samoczynnie, a sterownik dozował odpowiednią ilość opału i systematycznie go dokładał. Wystarczy tylko wprowadzić odpowiednie ustawienia i gotowe.

Natomiast w wersji w pełni zautomatyzowanej wszystko odbywa się samoczynnie. Piec zintegrowany jest z magazynem opału – pelletu lub zrębki drewnianej – za pomocą systemu podajnikowego. Transport paliwa odbywa się przez system rur i kanałów. Zasysany przez turbinę lub jednostkę zmieniającą opał trafia do zasobnika pieca, a stamtąd od razu do komory spalania albo do pneumatycznego systemu zasysu, skąd pobiera je specjalny ślimak i przesuwa kanałem do skrzynki transportowej. Wszystko uzależnione jest od rodzaju i modelu wybranego urządzenia.

Co ważne, kotły zaprojektowane są tak, by stale podtrzymywać ogień, utrzymywać wysoką temperaturę w komorze spalania i regulować moc palnika w zależności od potrzeb. Pozwala to wytwarzać taką ilość ciepła, na jaką w danej chwili występuje zapotrzebowanie, wobec czego zmniejsza się zużycie opału i ograniczają straty energii. Piece CO z podajnikiem łączą więc w sobie funkcjonalność, ekonomię, oszczędność i wygodę użytkowania.

Dodatkowe funkcje

Aby maksymalnie ograniczyć konieczność obsługi urządzeń grzewczych, producenci uzupełniają je o szereg rozwiązań automatyzujących procesy czyszczenia i rozpalania ognia. W sprzedaży dostępne są urządzenia z samoczynną zapalarką, funkcją automatycznego czyszczenia palnika i wymiennika oraz odpopielania. Tym samym po uruchomieniu pieca nie trzeba niemal nic przy nim robić, jedynie zadbać o dostateczną ilość opału, co jakiś czas sprawdzić jego stan techniczny i raz na rok, dwa lub trzy wynieść skompresowany popiół.

Zalety pieca z podajnikiem:

  • niemal lub całkowicie bezobsługowa praca urządzenia skutkująca wysokim komfortem użytkowania
  • czysta kotłownia
  • więcej wolnego czasu dla siebie i rodziny
  • stała, optymalna temperatura w domu
  • ekonomiczne spalanie, które przekłada się na redukcję zużycia paliwa, mniejszą emisję spalin i niższe rachunki za ogrzewanie
  • przyjazny środowisku ze względu na zasilanie „czystym” opałem (pellet z biomasy i zrębka drewniana), który niemal całkowicie się wypala, a podczas spalania wytwarza znikomą ilość substancji szkodliwych dla człowieka.

Artykuł okazał się przydatny?

Kliknij na gwiazdkę i oceń

Ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0

Brak ocen!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here