Niezależnie od tego, czy planujesz wieczór z dobrym filmem, poważną rozmowę, czy po prostu wpatrywanie się w oczy ukochanej osoby – warto zadbać o odpowiednią oprawę. Specjaliści z Black Red White podpowiadają, jakie naczynia wybrać, by uczynić wieczór we dwoje jeszcze bardziej wyjątkowym.
Zestaw do fondue – smacznie i blisko
Idealnym daniem na wieczór we dwoje będzie fondue, które je się wspólnie z jednego naczynia. Trudno wyobrazić sobie potrawę bardziej sprzyjającą zacieśnianiu więzi między dwoma osobami. Fondue można przygotować w wersji czekoladowej (w aksamitnym sosie zanurza się wówczas z reguły kawałki owoców) lub serowej (podawanej z warzywami i różnymi rodzajami pieczywa). Wszystko zależy od kulinarnych upodobań.
W skład zestawu do fondue wchodzą: widelczyki, naczynie, w którym przygotowuje się danie, i podgrzewacz, utrzymujący stałą temperaturę potrawy.
Zestaw do parzenia herbaty – z nutką orientu
W zimowy wieczór warto rozgrzać się herbatą – pobudzającą zmysły yerba mate, aromatycznym naparem z dodatkiem pomarańczy i imbiru lub słodką herbatą owocową. Od wieków napojowi temu przypisuje się ogromne znaczenie. W Chinach i Japonii funkcjonują nawet tradycyjne rytuały zaparzania herbaty, mające na celu oczyszczenie duszy, zharmonizowanie się ze światem i wyrażenie szacunku dla gospodarzy. Warto więc przenieść odrobinę magii orientu do zacisza własnego domu i podać ukochanej osobie rozgrzewający napar. W tym celu niezastąpiony okaże się efektowny zestaw do parzenia herbaty – z czajniczkiem i czarkami.
Akcesoria do wina – stylowe dopełnienie wieczoru
Romantyczny wieczór we dwoje warto dopełnić butelką dobrego wina. Nie wystarczy jednak po prostu postawić trunek na stole – wino wymaga bowiem specjalnego traktowania. Jedynie podanie go w odpowiedni sposób pozwoli wydobyć pełnię smaku tego wyjątkowego trunku.
Romantyczny wieczór we dwoje warto dopełnić butelką dobrego wina. Nie wystarczy jednak po prostu postawić trunek na stole – wino wymaga bowiem specjalnego traktowania. Jedynie podanie go w odpowiedni sposób pozwoli wydobyć pełnię smaku tego wyjątkowego trunku.
Bardzo ważna jest temperatura serwowania wina. Czerwone wina mogą być podawane w temperaturze pokojowej (chociaż najlepiej smakują w temperaturze 14–18o C), jednak białe i różowe – powinny zostać schłodzone. Dlatego warto serwować je w wiaderku z lodem, które pozwoli zachować odpowiednią temperaturę trunku przez cały wieczór.
Należy zadbać również o kieliszki, które pozwolą w pełni cieszyć się smakiem napoju. Do różnych rodzajów wina przeznaczone są odpowiednie kieliszki:
-
wino białe i różowe należy podawać w smukłych kieliszkach na wysokiej nóżce,
-
wina czerwone serwuje się w niższych i szerszych kieliszkach;
-
wina musujące najlepiej smakują w wysokich i wąskich kieliszkach.
Stylowym dopełnieniem będzie również samo naczynie, w którym podane zostanie wino. Dlatego też warto przelać je z butelki do eleganckiej karafki.
Wino i smaczne jedzenie to jednak nie wszystko. Nie zapominaj o drobnych gestach – nalaniu wina, przysunięciu krzesła czy podaniu naczynia. To szczegóły w dużym stopniu wpływają bowiem na atmosferę i świadczą o zainteresowaniu drugą osobą. Dzięki dobrym manierom, odpowiedniej oprawie i starannie przygotowanej kolacji wieczór we dwoje ma szansę stać się naprawdę niezapomnianym doświadczeniem.
Bardzo ładne grafiki