Streszczenie
Jak Długo Zachować Świeżość Owoców i Warzyw w Lodówce? Poznaj Tajniki Przechowywania!
Czy wszystkie owoce i warzywa należy przechowywać w lodówce?
Nie, niektóre owoce i warzywa, takie jak pomidory, cebula czy jabłka, lepiej przechowywać poza lodówką, ponieważ niskie temperatury mogą negatywnie wpłynąć na ich smak i konsystencję. zobacz szczegóły →
Jak długo można przechowywać truskawki w lodówce?
Truskawki najlepiej spożyć w ciągu dwóch dni od momentu umieszczenia ich w lodówce. zobacz szczegóły →
Co to jest system Active Fresh Blue Light™ i jak działa?
System Active Fresh Blue Light™ to technologia zastosowana w lodówkach BEKO, która wykorzystuje niebieskie światło do symulowania procesu fotosyntezy. Dzięki temu owoce i warzywa zachowują świeżość i wartości odżywcze na dłużej. zobacz szczegóły →
Dlaczego warto wybrać lodówkę BEKO z systemem Active Fresh Blue Light™?
Lodówki BEKO z systemem Active Fresh Blue Light™ pozwalają na dłuższe przechowywanie owoców i warzyw, zachowując ich świeżość, smak i wartości odżywcze, a nawet zwiększając niektóre z nich. zobacz szczegóły →
Data aktualizacji: 14 sierpnia 2025
Sezon wiosenno-letni to czas, kiedy zaczynamy kupować świeże owoce i warzywa. Pojawia się jednak jeden, zasadniczy dość problem. Mianowicie, jak zachować na długo świeżość owoców i warzyw w lodówce? Jak przechowywać warzywa i owoce, żeby nie straciły swoich witamin? Idealne będą do tego lodówki BEKO z systemem Active Fresh Blue Light™. Dlaczego?
Jak przechowywać świeże warzywa i owoce w lodówce?
Warzywa i owoce zachowają swoją świeżość na długo, jeżeli odpowiednio będziemy je przechowywać. Zależnie od tego, jak będziemy dbać o świeże warzywa i owoce, tak będą nam one służyć.
Często zdarza się, że tracą one swoją konsystencję i smak, gdyż są nieodpowiednio przechowywane. Bardzo wiele warzyw i owoców nie powinno być przechowywanych w lodówce. Na pomidory, cebulę, a nawet jabłka ujemne temperatury nie wpływają zbyt dobrze. Ważny jest także czas przechowywania. Niektóre owoce, jak truskawki można trzymać w lodówce maksymalnie do dwóch dni, z kolei kapusta pekińska może leżeć w lodówce nawet do kilku godzin.
Lodówki BEKO z z systemem Active Fresh Blue Light™
Dzieki lodówkom BEKO z systemem Active Fresh Blue Light™ można zachować świeżość warzyw i owoców na dłużej. Ta nowa technologia przechowywania żywności opiera się na świetle o lekkim niebieskim zabarwieniu. Gwarantuje to utrzymanie ciągłości fotosyntezy w świeżych owocach i warzywach. Przechowywana w lodówkach BEKO żywność nie tylko na długo pozostaje świeża, ale też zachowuje, a nawet zwiększa swoje walory odżywcze.