Na terenie naszego kraju pigwa przybiera postać krzewu lub drzewa. W zasadzie jej ojczyzną jest Azja, ale dobrze czuje się również w Europie. Posiada szerokie liście i kwitnie dosyć późno, bo na przełomie maja i czerwca. Kwiaty są białe lub jasnoróżowe i dochodzą do około 5 centymetrów.

Owoce pojawiają się późną jesienią i przypominają kształtem jabłka lub gruszki. Na początku mają na sobie mechatą powłokę, która staje się woskowym nalotem. Po zbiorach owoce mogą leżeć nawet kilka tygodni i wtedy nabierają koloru żółtego. Swoim aromatem przypominają cytrynę i chyba dlatego pigwa czasem nazywana jest cytryną północy. Jedzenie owoców pigwy nie jest zbyt atrakcyjne smakowo, ale wychodzą z nich bardzo smaczne przetwory. Robi się z nich nalewki, dżemy lub konfitury. Mają też zastosowanie jako dodatek do mięs.

Walory zdrowotne.

Pigwa przede wszystkim posiada zdolności regeneracyjne. Pozytywnie wpływa na wątrobę, wiec polecana jest osobom, które zażywają dużo leków. Jest pełna dobrych substancji odżywczych, takich jak żelazo, potas, wapń i witaminy A, B1, B2, C, PP.  Wzmacnia odporność i zapobiega wymiotom i biegunce. Przetwory w pigwy polecane są osobom, które mają problemy z trawieniem. Poprawia też apetyt, obniża poziom złego cholesterolu i ma właściwości wyciszające.

Jak posadzić pigwę w ogrodzie.

Najlepsza gleba dla tej rośliny to podłoże lekko kwaśne, zwięzłe i ciepłe. Pigwa źle znosi mrozy ale za to dosyć dobrze czuje się w czasie suszy. Dlatego warto ją posadzić w osłoniętym ale nasłonecznionym miejscu. Sadzenie odbywa się na ogół jesienią. Przygotowuje się dołki o wymiarach 30 na 30 centymetrów i tyleż głębokie. Na dnie dołka dobrze usypać kopczyk a korzenie przyciąć. Po posadzeniu należy rośliny dokładnie podlać.

Pigwa źle znosi mrozy, dlatego warto na zimę ochronić jej pień, Zwłaszcza gdy roślina jest jeszcze młoda. Nawożenie może polegać na rozłożeniu kompostu. Cięcie jest dobrze znoszone przez roślinę, dlatego łatwo kontroluje się jej wzrost. Jednak zazwyczaj ucina się pędy chore i zniszczone, lub te, które na siebie zachodzą.

Jak zrobić leczącą nalewkę z pigwy?

Przygotować kilogram owoców i tyle samo cukru plus pół litra spirytusu i pół litra wódki. Owoce, umyć wydrążyć nasiona i pokroić w ćwiartki. Włożyć do wyparzonego słoja i zasypać cukrem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Po dwóch tygodniach należy oddzielić syrop od owoców, zalać spirytusem, zakręcić szczelnie i odstawić na 2 miesiące. Owoce zalać wódką, zamknąć i również odstawić na tej sam okres czasu. Po dwóch miesiącach oba roztwory przelać przez sito i połączyć.

Taka nalewka jest już gotowa do spożycia. Jeżeli ilość cukru wydaje się zbyt dużą, można go ograniczyć według swego uznania. Nalewka ma silne właściwości rozgrzewające. Używana głownie w czasie przeziębienia posiada ogromne ilości pektyn i witaminy C. Składniki mineralne i odżywcze nalewki zwiększą odporność i poprawią ogólną kondycję organizmu. Dlatego jest najlepsza na grypę lub katar. Pomaga również na problemy z żołądkiem i może być używana na zmianę z nalewką orzechową.

 Na dodatek ma miły, aromatyczny smak, kojarzący się z przetworami gruszkowymi.

Kliknij w gwiazdkę i zostaw ocenę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here