question-mark
0
(0)

Murowany czy przenośny?

Zakup grilla przenośnego jest bardzo prosty – wystarczy wybrać go w sklepie i przywieźć do domu. Grill stacjonarny wymaga więcej pracy, ale będzie trwalszy. Jeden i drugi rodzaj ma swoje zalety. Grill przenośny zajmuje mało miejsca, często jest wyposażony w kółka i można go schować na zimę na przykład do garażu. Dobrej jakości grill przenośny wykonany z żeliwa lub blachy stalowej, powinien wytrzymać kilka sezonów. Możemy wybierać między wersjami całkiem prostymi oraz większymi, zamykanymi, z dodatkowymi półkami czy deskami do krojenia. Grill stacjonarny trzeba zbudować samemu od podstaw lub kupić prefabrykaty do jego wykonania. Budowa wolno stojącego grilla ma sens, jeśli będziemy często z niego korzystać – inaczej jest to zbyt kosztowne.

Węglowy, gazowy, indukcyjny…

Tradycyjny grill opalany jest węglem jest najpopularniejszy. Na tym paliwie bazują grille przenośne i murowane. W ofercie sklepów znajdziemy także grille gazowe, elektryczne i indukcyjne. Możemy ich używać nie tylko w ogrodzie. Gazowa odmiana grilla jest bardzo łatwa w obsłudze i umożliwia utrzymanie stałej temperatury, a także jej wygodną regulację. Grill elektryczny nie wydziela dymu i występuje w wielu rozmiarach, dlatego możemy go używać przez cały rok w kuchni. Wykorzystanie go w ogrodzie jest odrobinę problematyczne – wymaga posiadania długiego przedłużacza o dobrej izolacji. Nowością są grille indukcyjne, działające na takie samej zasadzie, jak indukcyjne płyty grzewcze. Używa się ich wewnątrz pomieszczeń i są bezpieczne w użytkowaniu – płyta jest zimna w dotyku, dzięki czemu w szczególności nadaje się do mieszkania, w którym są małe dzieci.

 

Dodatkowe akcesoria

Oprócz samego grilla, do przyrządzania posiłków na świeżym powietrzu przydają się różne praktyczne akcesoria. Z pewnością sprawdzą się jednorazowe tacki wykonane z aluminium, na których można ułożyć jedzenie. Mają dwie zasadnicze zalety – mięso i warzywa można na nich przygotować wcześniej oraz dzięki ich zastosowaniu ruszt mniej się brudzi. Aby wygodnie obracać grillowane potrawy i uniknąć poparzenia, warto zaopatrzyć się w specjalne sztućce. Długie widelce i szczypce pozwolą nam wygodnie operować. Dostępne są również rękawice odporne na wysokie temperatury, które mogą spełniać podobne zadanie jak sztućce. Jeśli lubimy robić szaszłyki, to możemy wybierać między jednorazowymi patyczkami a metalowymi szpikulcami, których można używać wielokrotnie. Nie zapomnij również o przygotowaniu podpałki do brykietu lub miecha – rozpalanie grilla będzie o wiele wygodniejsze. Do wzniecenia ognia możesz użyć zapałek kominkowych lub zapalarki gazowej z długą końcówką, które pomagają uniknąć oparzenia. Po grillowaniu przydatna będzie metalowa szczotka do czyszczenia rusztu oraz specjalny środek czyszczący, który ułatwi usuwanie zaschniętego tłuszczu.Więcej znajdziesz na forum sklepów Castorama.

Artykuł okazał się przydatny?

Kliknij na gwiazdkę i oceń

Ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0

Brak ocen!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here