Trójkąt roboczy

Trójkąt roboczy to określenie stosowane w przypadku kuchni zaprojektowanej według pewnego schematu. Polega on na tym, by strategiczne sprzęty i meble ustawiać w odpowiednim miejscu z uwzględnieniem tego jak przebiegać mają prace w kuchni. Trójkąt roboczy to lodówka, zlew i kuchenka stojące jedno za drugim i – optymalnie – przedzielone choćby krótkimi blatami. Najpierw wsadzamy i wyciągamy rzeczy z lodówki, później je myjemy i obieramy w zlewie, a następnie smażymy, gotujemy czy pieczemy. Trójkąt roboczy zapewnia nam płynność i praktyczność.

Miej wszystko pod ręką

Dobrze jest ustawić sobie kuchenne sprzęty tak, by nie sięgać po nie do głębokich szaf i nie szukać na dnie nisko ustawionych szuflad. Postaraj się więc, by sprzęty które towarzyszą Ci na co dzień ustawić w zasięgu ręki. Wykorzystuj do tego szafki ustawione na wysokości oczu, podwieszane półki czy haczyki. Jeśli masz w okolicy kuchni spiżarnię to w niej przechowuj te sprzęty, z których korzystasz rzadziej. W ten sposób zrobisz sobie dodatkowe miejsce na blatach i w szafkach.

Zainwestuj w ułatwienia

Dobrym pomysłem będzie kupić robot kuchenny, która pokroi za Ciebie warzywa, zmywarkę do naczyń (np. firmy Bosch), która umyje za Ciebie stos brudów czy sokowirówkę, która pomoże Ci przetrwać najgorętsze dni i zagwarantuje zdrowe alternatywy napojów. Świetnym pomysłem będzie też blender, toster czy opiekacz, gofrownica (szczególnie, jeśli masz dzieci), shaker (jeśli przyjmujesz wielu gości) czy mikrofalówka. Wszystkie te sprzęty pomogą Ci zaoszczędzić cenny czas i ułatwią Ci pracę.

Pamiętaj o wymiarach

Organizując przestrzeń kuchenną pamiętaj o odpowiednich wymiarach i wysokościach blatów i sprzętów. Inną wysokość będzie miał blat dla osoby niskiej, inną dla wysokiej. Płyta grzewcza powinna znajdować się na wysokości 60-70cm, szafki podwieszone na wysokości 85-90cm. Odległość między blatem kuchennym a szafkami wiszącymi to zwykle 55-60cm.

Kuchnia jednorzędowa i dwurzędowa

W zależności od tego jak dużą masz kuchnię, inne będziesz mieć w niej ustawienie. Meble możesz ustawić w literę U, czyli dwurzędowo w tak zwaną podkowę albo w literę L, co jest rozwiązaniem zwykle najkorzystniejszym i najbardziej popularnym. Inną opcją jest też kuchnia jednorzędowa, czyli ustawienie mebli na jednej ścianie. Kuchnia dwurzędowa świetnie się sprawdza w szerokich pomieszczeniach. Po jednej stronie stoją zwykle szafki, zlewozmywak i kuchenka, po drugiej lodówka i długi blat. W kuchniach jednorzędowych trójkąt roboczy jest zwykle trudniejszy do zrealizowania. Wszystkie sprzęty stoją tu wzdłuż jednej ściany. Ciągle jednak możemy ustawić obok siebie lodówkę – blat – zlew – blat i kuchenkę. Tego typu zabudowa pasuje przede wszystkim do wąskich i małych pomieszczeń. Kuchnia w literę L – opcja najbardziej popularna – to kuchnia, w której meble ustawiamy wzdłuż dwóch prostopadłych ścian. Przy dłuższej stoi lodówka i zlew, przy krótszej – kuchenka.

Jak urządzić ergonomiczną kuchnię
Kliknij w gwiazdkę i zostaw ocenę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here