Zobacz, jak zorganizować miejsce by zmieściła się spiżarnia w małej kuchni.

Domowe przetwory, zapasy żywności, a nawet sprzęt AGD. W spiżarni można przechowywać z powodzeniem wiele produktów. Nieliczni dysponują osobnym pomieszczeniem, które można w takim celu zagospodarować. Nie znaczy to jednak, że spiżarnia w małej kuchni jest niemożliwa do zaaranżowania. Nie trzeba od razu porzucać marzeń o jej posiadaniu – z powodzeniem uda się ją urządzić nawet w małej kuchni. Wystarczy poznać kilka sprawdzonych rozwiązań.

Mała kuchnia to nie problem

Spiżarnia często przywołuje wspomnienia z dzieciństwa: nasze babcie miały tam najlepsze smakołyki, pamiętamy regały pełne równo ustawionych słojów z kompotami i dżemami, zapach wiszących suszonych ziół. Dziś, kiedy dostęp do żywności jest zdecydowanie prostszy i każdy w kuchni dysponuje lodówką, spiżarnia nie pełni już takich funkcji jak kiedyś.




Planując miejsce do przechowywania żywności należy pamiętać, ze wymaga ono zapewnienia określonych warunków, które zagwarantują, że jedzenie nie będzie się psuło. Potrzeba chłodnej, zaciemnionej przestrzeni, o stałej temperaturze i wilgotności ok 50-65%. Spiżarnię w kuchni trzeba ulokować z dala od źródeł ciepła (kaloryferów, piecyków, piekarnika) i daleko od okna – promienie słoneczne, zwłaszcza latem, znacząco wpływają na wzrost temperatury.
Komandor_Spizarnia_w_malej_kuchni_To_mozliwe (3)

Spiżarnia w małej kuchni – jak ją urządzić?

W zależności od przestrzeni, jaką dysponujemy, spiżarnia może przybrać różne formy. Idealne na jej urządzenie są kuchenne wnęki, często wysokie i wąskie, co utrudnia ich efektywne wykorzystanie. Aby właściwie zagospodarować każdy centymetr takiej powierzchni, warto zdecydować się na rozwiązania na wymiar. Indywidualny projekt pozwoli tak skonfigurować wnętrze mini spiżarni, by dobrać do własnych potrzeb wysokość półek oraz ilość szuflad i koszy.
Komandor_Spizarnia_w_malej_kuchni_To_mozliwe (1)
Drzwi zapewnią spiżarni odpowiednie zaciemnienie i uchronią artykuły spożywcze przed działaniem promieni słonecznych. Najlepiej sprawdzą się te przesuwne, które zajmują zdecydowanie mniej miejsca niż tradycyjne – uchylne. To też niezwykle funkcjonalne rozwiązanie, które pozwala w jednym momencie uzyskać dokładny ogląd na wszystkie produkty, które znajdują się wewnątrz. Fronty drzwi dobierzmy tak, by pasowały do mebli kuchennych. Można pozwolić sobie także na odrobinę fantazji i wybrać front z ciekawą grafiką , która będzie pasowała do naszej kuchni, świetnie ożywi wnętrze i doda mu charakteru. Warto także pomyśleć o zamontowaniu punktowego oświetlenia, które zdecydowanie ułatwi korzystanie z kuchennej spiżarni – podpowiada Anna Wróbel, projektantka mebli z firmy Komandor.
Komandor_spizarnia_w_malej_kuchni_to_mozliwe (2)

Porządek przede wszystkim

Posiadanie kuchennej spiżarni to nie wszystko. Bardzo ważne jest także jej właściwe zagospodarowanie. Jak zadbać o to, aby zawsze panował tam porządek? Przede wszystkim należy podzielić przestrzeń na strefy i pamiętać, by w najłatwiej dostępnym miejscu znalazły się te produkty, z których korzysta się najczęściej.

Mini-spiżarnia nie tylko ułatwi utrzymanie porządku w kuchni. Estetycznie i praktycznie zagospodarowana będzie zachęcała do częstego zaglądania do niej i na pewno stanie się inspiracją do powstania wielu fantastycznych potraw. Posiadanie takiej spiżarni zachęci także do przyrządzania domowych dżemów, powideł i soków, które umilą domownikom jesienno-zimowy czas.

Spiżarnia w małej kuchni? To możliwe!
5 (100%) 1 ocen

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSala kinowa w domu
Następny artykułW biurach z betonu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here