Zapach domowego ciasta jest jednym z aromatów budzących najprzyjemniejsze skojarzenia. Dzięki niemu wszyscy domownicy z chęcią przebywają w kuchni, wyczekując, aż wypiek będzie gotowy. Ciasto uda się wyłącznie, gdy w kuchni zainstaluje się odpowiedni rodzaj piekarnika. Bez niego nie ma możliwości przygotowania prawdziwego, domowego wypieku dla całej rodziny. Sprawdź, na co zwrócić uwagę, by upiec pyszne ciasto bez żadnych problemów.
1. Piekarnik elektryczny do pieczenia każdego rodzaju ciasta
2. Piekarniki kompaktowe do małych kuchni
3. Czyszczenie piekarnika po pieczeniu ciasta
Piekarniki gazowe i elektryczne są powszechnie montowane w domowych kuchniach. Można przyrządzać w nich mięsa, zapiekanki, a także domowe ciasta. Te ostatnie cieszą się szczególnym zainteresowaniem miłośników słodkości, ale nie tylko. Zapach świeżego ciasta przyrządzonego przez mamę lub babcię kojarzy się z domowym ciepłem, wzbudzając pozytywne emocje. Jeśli chcesz je przywrócić i piec własne ciasta, sprawdź, który piekarnik gazowy lub elektryczny sprawdzi się do tego celu najlepiej.
Piekarnik elektryczny do pieczenia każdego rodzaju ciasta
Piekarniki elektryczne zdominowały rynek. Modele gazowe straciły na popularności ze względu na ograniczone możliwości montażu w wielu budynkach. Piekarnik na prąd można podłączyć w każdym domu jednorodzinnym i budynku wielorodzinnym.
Dodatkowo bez trudu przygotowuje się w nim dowolny rodzaj ciasta. Wnętrze piekarnika elektrycznego nagrzewa się błyskawicznie. Temperatura wnętrza piekarnika może być dowolnie regulowana. W temperaturze 100-120 stopni C przyrządza się słodkie bezy, natomiast 220 stopni C umożliwia wypieczenie ciasta ptysiowego i spodu do karpatki.
Zapoznaj się z funkcjami piekarników na https://www.sferis.pl/piekarniki-3334
W przypadku ciast takich jak serniki na uwagę zasługuje funkcja pieczenia parowego. Piekarniki parowe utrzymują wyższy poziom wilgotności w komorze, co chroni wypiek przed przesuszeniem. W przypadku serników jest to istotne, gdyż masa serowa jest smaczna jedynie, gdy utrzyma się odpowiedni poziom jej wilgotności. Do pieczenia z odpowiednią temperaturą i wilgotnością w piekarnikach parowych sprawdzają się ustawienia ręczne i programy automatyczne.
Piekarniki kompaktowe do małych kuchni
Piekarnik kompaktowy zastępuje urządzenie w standardowych wymiarach i umożliwia pieczenie nawet w niewielkim aneksie kuchennym. Często jest wyposażony w chowane pokrętła, by w pełni wykorzystać przestrzeń w małej kuchni. Cechuje go szybkie nagrzewanie ze względu na niewielkie rozmiary komory do pieczenia.
W komorze mieści się większość blach do ciast, dlatego można w niej przygotować ulubioną szarlotkę rodziny lub biszkopt do domowego tortu. Kompaktowe piekarniki gwarantują równomierne pieczenie, dlatego ich obsługa jest nieskomplikowana. Atutem są montowane w takich modelach prowadnice teleskopowe, ułatwiające wysuwanie gorącej blachy z piekarnika w słupku.
Czyszczenie piekarnika po pieczeniu ciasta
Ciasta czasami powodują zabrudzenia wnętrza piekarnika, gdyż wypływają z blaszki. Ponadto tłuszcz użyty do przyrządzenia ciasta w czasie pieczenia osadza się na ściankach komory.
Resztki ciasta i tłuste osady spalają się pod wpływem temperatury, powodując dymienie i pojawienie się nieprzyjemnych zapachów. Piekarnik z czyszczeniem katalitycznym lub za pomocą hydrolizy nie wymaga długiego i żmudnego czyszczenia ręcznego. Osady i resztki jedzenia spalają się samoistnie, dlatego komorę wystarcza tylko raz na jakiś czas przetrzeć wewnątrz.